19 ученици изгоряха при пожар в общежитие в Гвиана

Деветнадесет ученици загинаха в пожар в общежитие в Гвиана, а още няколко деца бяха ранени. Общежитието е било към училище, обслужващо отдалечени села, населявани предимно с индианци, съобщиха властите, цитирани от Асошиейтед прес.

„Това е ужасяващ случай. Трагичен. Болезнено е“, заяви президентът на страната Ирфан Али и добави, че правителството му мобилизира всички възможни ресурси, за да се погрижи за децата.

Пожарът избухна малко преди полунощ в сградата на общежитието на основното училище в югозападния граничен град Махдия – община, в която се добиват злато и диаманти, на около 320 км южно от столицата Джорджтаун, се казва в изявление на правителството.

Първоначално властите съобщиха, че са загинали 20 ученици, но по-късно броят им беше актуализиран на 19, след като медиците успяха да върнат към живота едно дете.

14 ученици са загинали на място, а петима – в местна болница. Длъжностните лица заявиха, че две деца остават в критично състояние, а четири са с тежки наранявания. Шестима ученици са откарани в Джорджтаун за лечение, петима остават в болница в Махдия, а 10 са под наблюдение.

В училището се обучават предимно деца от коренното население на възраст от 12 до 18 години. Според властите е твърде рано да се предполага какво може да е причинило пожара и допълни, че в района в момента има силни гръмотевични бури, които пречат на службите за извънредни ситуации да реагират по въздух.

Още по темата

Избор на редактора