23.8 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

2 месеца отпуск по бащинство

Бащите ще имат право на отпуск в размер до два месеца за отглеждане на дете до осемгодишна възраст. То ще важи в случай, че таткото не е ползвал прехвърлен от майката (осиновителката) отпуск за отглеждане на дете, което бе позволено и досега.

Това ще става с гарантирано право на парично обезщетение от държавното обществено осигуряване (ДОО), предвиждат приетите на първо четене от парламента промени в Кодекса на труда. Законопроектът на Министерския съвет беше приет със 179 гласа „за“, 21 „въздържал се“, без „против“.

Целта на предложените изменения е въвеждане в националното законодателство на изискванията по европейски директиви относно „равновесието между професионалния и личния живот на родителите и лицата, полагащи грижи“. В мотивите към законопроекта на МС е посечено, че законоустановеното право на бащите (осиновителите) на платен отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст е възможно да доведе до положително въздействие върху балансираното участие на родителите при отглеждането и възпитанието на детето в семейна среда.
Депутатите приеха предложенията между първо и второ четене на законопроекта да бъдат направени в срок от три дни.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини