6.7 C
София
неделя, 4 декември, 2022

$2.4 млн. за топката, докосната от “Божията ръка” на Марадона

Топката, с която Диего Армандо Марадона вкарва гола с “Божията ръка” срещу Англия на Световното първенство в Мексико през 1986-а година, беше продадена на търг за 2 милиона паунда (2,4 милиона долара).

Капитанът на Аржентина Марадона вкара два незабравими гола в четвъртфинала за победата с 2:1 срещу Англия на Естадио Ацтека в Мексико Сити. Първият гол във вратата на Питър Шилтън бе отбелязан с ръка, но попадението бе зачетено, а след това отново реализира и т.нар. “Гол на века” след великолепна индивидуална акция.

Аржентинският плеймейкър, който почина на 60-годишна възраст през ноември 2020 г., твърди, че спорният му първи гол е отбелязан “малко с главата на Марадона и малко с Божията ръка”.

Тунизийският съдия Али Бин Насер, който ръководи въпросната среща, притежаваше топката от мача. Самият Бин Насер не забелязва играта с ръка при първото попадение като прехвърля вината на българина Богдан Дочев, който е страничен съдия. Самият Дочев неколкократно е обяснявал, че е съобщил на Бин Насер за нарушението, но арбитърът не реагирал.

Преди търга Бин Насер каза, че смята, че сега е подходящият момент да сподели артикула със света и изрази надежда, че купувачът ще го изложи на публичен показ.

Говорейки за гола с ръка, тунизийският рефер каза: “Не можах да видя ясно инцидента. Двамата играчи, Шилтън и Марадона, бяха срещу мен. Съгласно инструкциите на ФИФА, издадени преди турнира, потърсих страничния съдия за потвърждение за валидността на гола – той се върна до централната линия, показвайки, че голът трябва да остане. В края на мача старши треньорът на Англия Боби Робсън ми каза: „Вие свършихте добра работа, но страничният съдия сбърка”.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини