2.555 млрд. лева е бюджетът на София за 2023 година

Столичният общински съвет прие Бюджет 2023 г. Това стана с гласовете на 33 общински съветници.
Бюджет 2023 е в размер на 2,555 млрд. лв. и ще действа до месец февруари или март догодина, а след това следващият Общински съвет ще изработи и приеме нов, съобщи БНР.

След като кметът на София Йорданка Фандъкова представи Бюджет 2023 последва и дебат между общинските съветници. Пеню Пенев от ДБ каза, че ще гласува отговорно и ще подкрепи бюджета. Впоследствие при гласуването той беше единственият общински съветник от ДБ, които подкрепи бюджета. С изключение на Пенев, останалите общински съветници на Демократична България, както и на Спаси София не подкрепиха предложения бюджет за Столична община.

От групата на БСП гласуваха “против”, а общинските съветници от “Патриоти за София” гласуваха “за”.

В бюджета са заложени милиони за тротоари, за изграждането на 100 км канализация в 12 квартала на града, за изграждане на 6 км метро през Слатина, за изграждането на детски градини и ясли, като се финансират строителството на 45 такива, както и строежът на ново училище в Манастирски ливади.

Освен това са заделени солидни средства за израждане на спортни обекти, а големият акцент е цялостното ремонтиране на междублокови пространства. С приемането на бюджета беше осигурено и закупуването на сценична техника на Театър София. На последно място, но не и по важност в бюджета са предвидени и милиони за ремонт на общински болници.

Четете още

Избор на редактора