20 бона обезщетение за счупена ръка заради калпав тротоар

Столичната община редовно е осъждана да плаща десетки хиляди за обезщетения на пострадали пешеходци от счупени плочки, необезопасени дупки и шахти. Преди дни обаче Софийският градски съд (СГС) присъди 20 000 лева на жена, спънала се в стърчащи от земята корени на дърво, показва проверка на „Лекс“.

Става дума за инцидент отпреди 3 години в района на улиците „Будапеща“ и „Родопи“, при който 56-годишна жена е счупила ръката си, след като се спънала на тротоар с разбити и разместени плочки от стърчащ от земята масивен корен на дърво. На 14 юни 2020 г. пострадалата гостувала в София на своя приятелка и двете излезели на вечерна разходка из града. Нейната приятелка е дала показания в съда и свидетелства, че е видяла корена на дървото над тротоара и е успяла да го прескочи, но приятелката ѝ имала по-забавена реакция и се спънала, след което паднала на неравната повърхност и счупила лявата си ръка, на която се подпряла, за да не удари главата си. Изпитвала силни болки, както непосредствено след падането, така и през нощта, но отказала да отиде веднага в болница и искала да се прибере и да отиде със съпруга си на преглед в Тетевен.

След това се наложило да бъде оперирана три пъти в Плевен, но подвижността на китката ѝ така и не била възстановена напълно. Жената посещавала многократно центрове за рехабилитация и похарчила близо 1000 лева за лечение, а отделно търпяла болки и дискомфорт, защото не можела дълго да се обслужва сама, а така затруднила и близките си. Тя твърди, че причина за увреждането е неподдържаният от Столичната община тротоар и иска обезщетение от 50 000 лева.

Съдия Росен Димитров пише в решението си, че задължение на общината по Закона за движение по пътищата и правилника за прилагането му е да се грижи и поддържа тротоарите и пътищата, като осигурява „необходимите условия за непрекъснато, безопасно и удобно движение през цялата година“.

В случая, пише съдът, общината е бездействала като е допуснала корените на крайпътното дърво да избият над плочките и да доведат до тяхното разместване. В решението се казва, че отговорността на общината е по чл. 49 от Закона за задълженията и договорите, като тя е отговорна за своите служители, които не са обезопасили тротоара и не са го направили годен за движение.

Още по темата

Избор на редактора