6.8 C
София
неделя, 4 декември, 2022

20 000 полицаи на погребението на бившия японски премиер Шиндзо Абе

20 000 полицаи охраняваха държавната траурна церемония в Токио за бившия премиер Шиндзо Абе, който бе убит през юли, предаде Франс прес.

Преди началото на церемонията урната с праха на Абе бе отнесена със специален кортеж от дома му в токийския район Томигя до залата за бойни изкуства “Нипон Будокан”, в която се проведе траурната церемония, съобщават японски медии. Урната беше внесена в залата от Акие Абе, вдовицата на Шиндзо Абе, която беше облечена в черно кимоно. При влизане в залата тя бе посрещната от японския премиер Фумио Кишида. В този момент артилерийското подразделение на японските сили за самоотбрана произведе 19 изстрела с гаубица с 105-милиметров калибър. После бе изпълнен държавният химн, след което бе запазена и минута мълчание. На големи екрани в залата след това бяха показани кадри от най-паметните мигове от политическата биография на Абе.

Около 4300 души, сред които 700 чуждестранни представители, присъстваха на държавното погребение на най-дълго управлявалия министър-председател в историята на страната. Церемонията не бе религиозна.

Убийството на 67-годишния Абе, който бе застрелян на предизборен митинг на 8 юли, шокира Япония и целия свят. Заемал премиерския пост на два пъти общо повече от осем години (през 2006-2007 г. и 2012-2020 г.), той бе най-известният политик, както в национален, така и в международен план. Шиндзо Абе ще остане в историята с активната си външна политика и със стимулирането на икономика чрез бюджетни разходи и количествено облекчаване (т. нар. Абеномика), отбелязва Франс прес.

Но не всички в Япония скърбят днес за Абе. В страната през последните седмици имаше остра полемика по въпроса за държавната траурна церемония, която породи и протести. Покойният бивш японски премиер бе ненавиждат от мнозина  в родината си заради своите ултралиберални в икономически план и националистически възгледи, желанието си да ревизира пацифистката конституция на страната и замесването му в голям брой политическо-финансови скандали, отбелязва още АФП.

Мотивът на убиеца на Абе – предполагаемите му връзки с Църквата на обединението (основана, от преподобния Муун), обвинявана в оказване на силен финансов натиск върху своите членове – опетниха още повече имиджа на бившия японски премиер в очите на неговите критици.

Мерките за сигурност в Токио днес бяха изключително строги. В японската столица бяха разположени до 20 хиляди полицаи, около 2500 от които бяха командировани от провинцията, посочва Ройтерс. Причина за това бе, че на церемонията присъстваха много височайши чуждестранни гости. Сред тях бяха вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, индийският премиер Нарендра Моди и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, изброява агенция Киодо.

По традиция в Япония държавните погребения, като това за Абе, се организират от императора в чест на хора със сериозни заслуги към страната. Преди Втората световна война японският император е почитан като божество и общественият траур за тези, за които е организирано държавно погребение, е задължителен. Най-често с държавно погребение са били почитани членове на императорското семейство, но в някои случаи и политически и военни ръководители. Държавно погребение например е организирано за Исороку Ямамото, който ръководи японската атака срещу Пърл Харбър и загива през 1943 г. След войната държавни погребения вече не се организират. Единственото държавно погребение в следвоенния период е това през 1967 г. на Шигеру Йошида. Той подписва договора от Сан Франциско, по силата на който приключва американската окупация на Япония и връзките със съюзниците са възстановени. Погребението на Йошида обаче провокира критики, че е било организирано без каквото и да било правно основание. По тази причина следващите правителства се въздържат от подобни инициативи.

Японският премиер Фумио Кишида бе на мнение, че Шиндзо Абе заслужава държавно погребение, тъй като той е най-дълго управлявалият лидер в съвременната политическа история на Япония. Опонентите на държавното погребение казаха, че то е недемократично, че за него няма правно основание и че е било организирано по едностранно решение на правителството на Кишида. Опонентите на Абе изтъкнаха, че бившият премиер се е опитвал да омаловажи военновременните жестокости, извършени от Япония, че е настоявал за отделяне на повече средства за отбрана, че е бил с реакционерски възгледи за ролите на мъжете и жените в обществото и че управлението му е било авторитарно.

Държавното погребение на Шиндзо Абе струва на Япония 1,7 милиарда йени (11,8 милиона американски долара). Парите на данъкоплатците може да бъдат използвани за по-смислени цели, като например за справянето с икономическите неравенства, създадени от политиката на самия Абе, казват опонентите.

По време на церемонията, в залата за бойни изкуства само представителите на медиите можеха да ползват преносими компютри и камери. Речи произнесоха премиерът Кишида и представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт. В речта си Кишида припомни основните постижения на Абе като премиер, както и неговата активна дипломация. Той подчерта, че Абе е работил за изграждането на един свободен и открит Индо-Тихоокеански регион, че по негово време са били задълбочени отношенията със САЩ. Кишида отчете и заслугите на Абе в създаването на четиристранния диалог по въпросите на сигурността с участието на Япония, Индия, САЩ и Австралия.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини