21% от електората на ПП-ДБ е избрал друга партия

Част от симпатизанти и на шестте партии – ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“, „Възраждане“, ДПС, БСП и „Има такъв народ“, които са ги подкрепили на предишните парламентарни избори, днес са гласували за друга партия. Това сочат оповестените в ефира на bTV данни на „Алфа Рисърч“.

Най-голям е отливът от ПП-ДБ, а най-дисциплиниран е електоратът на ДПС. Само 7 процента от електората на партията на Делян Пеевски са упражнили правото си на глас, като са избрали друга партия. 2 процента от гласоподавателите на ДПС този път са избрали ГЕРБ-СДС, по един процент – ИТН и БСП, а 3 процента – други формации.

На другия полюс са привържениците на ПП-ДБ. Коалицията е загубила цели 21 процента от гласовете на избирателите си. Най-голяма част от тях – 10 на сто – са подкрепили други формации, а 4 процента са избрали ГЕРБ-СДС. С процент по-малко са пуснали бюлетина за „Възраждане“, а по 2 процента от електората на ПП-ДБ са гласували за Българската социалистическа партия и ИТН.

Партията на Слави Трифонов не е в по-добро положение по отношение на преливането на гласове. 19 процента от симпатизантите им днес са гласували за друга формация. По 3 на сто от тях са пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС и „Възраждане“, а по 1 процент – за ДПС и ПП-ДБ. Партията на Корнелия Нинова получава подкрепа от 2 процента от електората на ИТН, а цели 9 процента от симпатизантите на Слави Трифонов са упражнили правото си на вот за други формации.

Помежду ИТН и ПП-ДБ са социалистите на Корнелия Нинова, които днес са били подкрепени от 80 процента от своя електорат. 20 на сто от привържениците им обаче са избрали друга партия или коалиция. 5 процента са дали глас за „Възраждане“, а 7 на сто – за други. Партията на Борисов получава 3 на сто от гласовете на електората на БСП, също толкова са гласували за ИТН, а по един процент са избрали бюлетина на ПП-ДБ и ДПС.

Четете още

Избор на редактора