24-часов театрален маратон за първи път в Габрово

24-часов театрален празник за зрители от всички възрасти ще изпълни пространствата на Габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“ на 29 и 30 септември.

Поводът е юбилеят на независимата театрална формация „Малка театрална компания“, създадена през 2013 година от режисьора Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации.

Пилотното издание на 24-часовия театрален маратон започва в петък от 18 часа във фоайето на Драматичния театър и ще завърши в събота в 18 часа на Голямата сцена на театъра.

Програмата на „Театър 24“ включва популярни театрални жанрове с такива, които са слабо познати на местната публика. Неделима част от маратона са интерактивните спектакли и атракциони, творчески срещи, ателиета и работилници, в които зрителите могат да се докоснат до магията на театъра.

В първото по рода си събитие в града ще участват Димитър Иванов-Капитана, „Ха-ха-ха импро“ театър, Театър „Реплика“, Тигран Торосян, Театър „Арт Ленд“, Театър „Мале-мале“, VR Lab, Драматичният театър „Рачо Стоянов“ и „Малка театрална компания“.За първи път в рамките на маратона ще бъде представено и новото пространство за театър в Габрово – сцена „Ъндърграунд”.

Освен сцените на Драматичния театър, маратонът ще превземе и нестандартни пространства – коридори, фоайета, технически зони и пространствата на открито около театъра.

За да дадат възможност на повече хора да се включат в театралния маратон дори и през нощта, организаторите осигуряват безплатен театрален автобус.

Достъпът до всички представления и други прояви в програмата е с вход свободен.

Четете още

Избор на редактора