260 хил. лв. струва махането на съветския паметник

260 хил. лв. струва демонтажът на Паметника на Съветската армия, но сумата не включва реставрацията. След приключването на демонтажа ще направим обследване колко ще струва и реставрацията.

Това каза областният управител на София Вяра Тодева по БНТ.

Експертиза е направена през 2019 г., но тогава не бяха изследвани фигурите. Описани са конкретни ремонтни дейности, които са на стойност около 90 хил.лв., които обаче не са направени. Впоследствие бяха изискани и възложена експертиза и на самите фигури. Такава е съдбата и на други обекти, които са държавна собственост.

Никой не е поел грижа за паметника през годините, стана ясно от нейните думи.

В становището пише, че паметникът е опасен, фигурите могат да паднат и трябва да се ограничи достъпът на всякакви вибрационни машини. Такава е съдбата и на други обекти, които са държавна собственост, коментира Тодева по повод демонтажа Паметника на Съветската армия.

Тодева коментира  и отрязването с флекс на  най-високата фигура на Паметника на Съветската армия.

Паметникът  е строен на части. Максимално ще се придържаме към начина, по който са монтирани тези части.

Той ще бъде съхраняван в Музея на социалистическото изкуство или в държавен имот. Докато не се реши къде ще бъдат разположени фигурите, те ще се съхраняват в държавен имот. Фирма ще охранява демонтирания паметник и неговото съхранение, заяви Тодева.

Нашето желание е да приключим с демонтажа възможно най-бързо, каза тя.

Четете още

Избор на редактора