27 г. затвор за рускинята, убила блогър в кафене

Рускинята Даря Трепова беше осъдена на 27 години затвор за убийството на провоенния блогър Владлен Татарски миналия април, съобщи BBC.

Трепова е осъдена на 18 г. лишаване от свобода с ограничение на свободата за 2 г. по член за терористичен акт. По член за незаконна продажба на взривни вещества съдът й дава още 13 г. и 600 000 рубли глоба, а по член за фалшиви документи – 2 г. Общото наказание в крайна сметка е 27 г.

Даря Трепова е обвинена в извършването на терористичен акт, довел до смъртта на човек. Тя е задържана на 3 април 2023 г. – ден след експлозията в кафене Street Food Bar No. 1 в Санкт Петербург, където се е състояла среща с националиста Владлен Татарски (истинско име – Максим Фомин). Трепова донася на срещата статуетка с взривно устройство в нея и я предава на Татарски.

Пред съда Даря Трепова заяви, че задачата да се срещне с Татарски ѝ е била възложена от Роман Попков, журналист, живеещ в Украйна, и мъж с прякор „Гещалт“, като в замяна на това е обещал да я заведе в Украйна. Трепова твърди, че не е знаела за експлозива в статуетката – Попков и „Гещалт“ ѝ казали, че има подслушвателно и проследяващо устройство.

На 17 януари съпругът на Даря Трепова – Дмитрий Рилов, изисква от Попков да признае, че е организирал убийството на „военния кореспондентка“. Журналистът отрича да е замесен в убийството.

Четете още

Избор на редактора