3 жени на ключови постове в кабинета на Стармър

В правителството на новия британски премиер Киър Стармър има някои министри с нетипични за полици профили и жени на най-отговорни постове, което илюстрира  промяната, която лейбъристът иска да въплъти, отбелязва Франс прес.

Фигура номер две в представеното вчера ново правителство е вицепремиерката Анджела Райнър, отговаряща за жилищната политика. Тя е на 44 години, произхожда от много бедна среда и е напуснала училище на 16 години, което се откроява особено много в британския политически пейзаж. Райнър е била  социален работник и синдикалист, преди да бъде избрана за депутат през 2015 г., добавя Ройтерс.

Бившата икономистка от Английската национална банка Рейчъл Рийвс, на 45 години, е ценена в бизнес средите и е първата жена, назначена за министър на финансите на Великобритания. Тя казва, че лейбъристите ще се придържат към строги фискални правила и няма да взимат заеми за финансиране на ежедневните разходи по управлението, но оставя отворена възможността за увеличаване на правителствените инвестиции, финансирани чрез заеми, в стратегически отрасли.

Начело на министерството на външните работи Дейвид Лами, на 51 години, е потомък на роби и в миналото е бил много критичен към Доналд Тръмп. Лами е набелязал три принципа в основата на външната политика на лейбъристите –  възстановяване на връзките на Великобритания със света, поставяне на сигурността и просперитета над идеологията и трансформиране на
външната политика, така че тя да работи в полза на широката общественост, а не на корпорациите и търговски интереси. Той описва своя подход като „прогресивен реализъм“.

55-годишната Ивет Купър, която е новият вътрешен министър, е заемала министерски постове по времето на премиера Тони Блеър. През 2015 г. тя се кандидатира, но без успех, за партиен лидер. Купър обещава повече полицейски правомощия за справяне с престъпността и антисоциалното поведение и внасяне на някои промени в рамката на националната сигурност.

64-годишният Джон Хийли беше назначен за нов министър на отбраната.  При посещение в Киев през май той заяви, че лейбъристкото правителство ще се придържа към решимостта на Великобритания „да подкрепя Украйна, да да се противопоставя на руската агресия и да преследва Путин за неговите военни престъпления“.

41-годишният Уес Стрийтинг е назначен за министър на здравеопазването, като сред задачите му ще бъде и разрешаване на ситуацията с милионите хора, които се намират в списъка на чакащите за лечение на Национална здравна служба.

54-годишният Ед Милибанд, министър на енергетиката и на нетните емисии, беше начело на лейбъристите по време на изборите през 2015 г., изгубени от партията с неочаквано голяма разлика. Сега той ще играе водеща поля в превръщането на Великобритания в суперсила на зелената енергия.

43-годишният Джонатан Рейнолдс е министър на бизнеса. Той обещава по-тясно партньорство между лейбъристите и бизнеса с цел постигане на индустриална стратегия, съсредоточена върху зелените инвестиции в енергия и изграждането на национална устойчивост на външни сътресения.

Пристигайки на Даунинг Стрийт 10 вчера, в първата си реч като премиер, Стармър, който е бивш адвокат, обеща да се бори ден след ден за обединението на страната и за това британците да могат да повярват отново в едно по-добро бъдеще за техните деца. Той  се ангажира да извърши спокойно и търпеливо възстановяването на страната и обеща, че това няма да е лесна работа, защото не е достатъчно да се натисне един бутон, за да се промени една страна.

Иначе постът си запазва котаракът Лари, който обитава Даунинг стрийт 10 и за когото Стармър е шести премиер. Лари обаче ще трябва да съжителства с 17-годишния котарак на семейство Стармър – Джоджо, с когото може да възникнат противоречия, пише Скай Ти Джи Ком. В допълнение Лари може да има нещо против и хамстера на децата на Стармър. /БТА

Четете още

Избор на редактора