30 претенденти за Голямата награда в Сан Ремо

От 6 до 10 февруари Италия отново ще е обхваната от музикални страсти, когато в продължение на пет вечери театър „Аристон” в Сан Ремо ще е домакин на 74-тото издание на фестивала на италианската песен. То ще се излъчва директно по телевизия „РАИ Уно“, по „Радио Дуе“ и в платформата „РАИплей“. За голямата награда на феста ще се борят общо 30 песни.

Претендентите са представители на четири музикални поколения. От доайенитена италианската музика на сцената на феста ще излязат кралицата на драматичните музикални сюжети Фиорела Маноя, вечната бунтарка Лоредана Берте и заразяващите с енергията си „Рики е Повери”, победили на фестивала през 1985 г.  От поколението на „златните млади” на фестивала ще се представят „добрите момчета” на италианската музика, специалистите по италиански поп и рок и разбивачите на женски сърца Франческо Ренга и НЕК, които ще пеят в дует. Пак в тази категория са и Ема, чийто песни отправят силни феминистки послания; Алесандра Аморозо, вдъхновяващата се едновременно от Мина и Арета Франклин; експериментаторката в музикалните стилове Анализа, шегажията Дарджен Д’Амико, специалист по рапа, хип хопа и заразяващото френетично темпо и меланхоличният Диодато, спечелил фестивала през 2020 г.

В конкурсната програма участва и триото „Ил Воло”, несравнимо в стила си на поп опера и спечелило фестивала през 2015 г. Групата попада образно казано в тазгодишната категория на феста на „младите утвърдени” в италианската музика. В нея участва и Мамуд, печелил фестивала през 2019 г. и през 2022 г. (втория път в дует с рапъра Бланко). Пак в тази група са специалистът по летни хитове Фред Де Палма; Мистър Рейн, открояващ се с типичния италиански елегантен хип хоп и с ефектните си видеа; Гадзеле, експериментиращ с попа и инди попа; Ирама, който придава електро и инди звучене на рапа и хип хопа; шестчленната групата „Неграмаро”, пееща в стил рок, поп рок и алтернативен рок и оприличавана на „Тото”, дуетът „Санти Франчези” и триото „Дъ Колърс”, и двете налагащи скок в миналото със звученето си в стил 80-те години на 20-и век, и Санджовани, известен като майстор на ърбъна, пропит с електромотиви.

Четвъртата категория изпълнители са представители на най-младото поколение на италианската музика и това са рапърите Алфа, Гали, Ил Тре и Джеолие, които поднасят различни вариации на рапа и хип хопа, латино денс фурията Анджелина Манго, Клара, възприемана като италианската Били Айлиш, Роз Вилен, смятана за италианската Дуа Липа, рапърката Биг Мама, превърнала се в икона на боди позитивизма, Манини, определяна като „2.0 версия” на НЕК и Франческо Ренга, симпатично-странните пънкари от триото „Ла Сад” и шестчленната банда „Бункер 44”, поднасяща приятен микс от музикални стилове.

За пети пореден път водещ на фестивала е Амадеус. Той е и творчески директор на проявата. В петте фестивални вечери той, както и в предишните години, ще има помощници и това ще бъдат победителят от миналата година в Сан Ремо Марко Менгони, италианската поп дива Джорджа, печелила фестивала през 1995 г., италианската комедиантка Тереза Манино, телевизионната водеща Лорела Кукарини и шоуменът Фиорело, известен с несдържаното си чувство за хумор.

Четете още

Избор на редактора