30 украинци са загинали при опит да избягат от мобилзация

Около 30 украински мъже са загинали при опит незаконно да напуснат страната, за да избегнат мобилизация във войната срещу Русия, започнала през февруари 2022 г., съобщи снощи говорителят на украинската гранична служба Андрий Демченко, цитиран от Укринформ.

„Някои са загубили живота си при опит да пресекат планинска река или да прекосят планинини“, заяви Демченко. „Общо от началото на пълномащабната инвазия около 30 души са загинали при опит незаконно да пресекат границата“, допълни той.

С някои изключения по закон на украинските мъже на възраст между 18 и 60 години е забранено да напускат страната, защото може да бъдат мобилизирани, отбелязва Ройтерс.

Вчера граничната охрана на Украйна съобщи в социалните мрежи, че 24 мъже са загинали при опит да пресекат граничната с Румъния река Тиса.

Демченко заяви, че от началото на войната граничната полиция е разкрила около 450 престъпни групи, които са се опитвали да прекарат хора през границата.

„Всеки ден се предприемат опити да пресекат границата. Повечето опити са извън граничните пунктове на границата с Молдова и Румъния. Най-големият брой опити с подправени документи е регистриран на границата с Полша“, заяви граничният служител.

По-рано този месец Демченко заяви, че ежедневно средно около 10 мъже са спирани в опит незаконно да напуснат Украйна.

Миналата седмица Украйна отмени консулските услуги за мъжете, подлежащи на мобилизация, критикувайки онези украинци в чужбина, които очакват помощ от държавата без да ѝ помагат да оцелее във войната срещу Русия.

Миналия ноември Би Би Си съобщи, позовавайки се на данните за незаконното пресичане на границата от Молдова, Полша, Румъния, Словакия и Унгария, че близо 20 хил. мъже са напуснали Украйна, за да избегнат мобилизация.

Четете още

Избор на редактора