30 000 арменци вече са напуснали Нагорни Карабах

Близо 30 000 етнически арменци са напуснали през последните дни Нагорни Карабах – това е около една четвърт от населението на региона, предаде Би Би Си.

Стотици автомобили се движат по единствения път към Армения. Азербайджан обеща, че хората ще бъдат в безопасност, но арменският премиер обвини Баку в „етническо прочистване“.

Нагорни Карабах, признат за част от Азербайджан, от три десетилетия се управлява от етнически арменци.

Планинският регион в Южен Кавказ е подкрепян от Армения, но и от нейния съюзник Русия.

Около 200 етнически арменци и десетки азербайджански войници бяха убити, след като миналата седмица армията на Баку навлезе в региона. Като част от сделката за примирие, арменските сепаратистки бойци се съгласиха да предадат оръжията си.

Азербайджан е казвал, че иска да третира етническите арменци като „равнопоставени граждани“, но ограничено количество помощ е допускано до тях и много от жителите бягат.

В понеделник мощен взрив в склад за гориво причини смъртта на 68 души, които се опитваха да напуснат региона. Близо 300 са ранените, а 105 са безследно изчезналите.

Причините за експлозията в понеделник вечерта край основния град Ханкенди, наричан Степанакерт от арменците, не са известни. Мнозина са зареждали автомобилите си там.

Четете още

Избор на редактора