10.7 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

35 % от европейците искат бърз мир в Украйна

35 % от европейците искат бърз мир в Украйна, сочи социологическо проучване сред 8000 души.

Скъсването на европейските страни с Русия, която е държана отговорна за агресията срещу Украйна, е факт. Отвъд този консенсус обаче мненията на гражданите на Европейския съюз по въпроса дали следва страните им да поддържат Киев, започват да са различни. Налице е тенденция за разделение на “ястреби”, които са привърженици на твърда линия срещу Москва, и на “гълъби”, които искат възможно най-скоро да бъде договорен мир, пише френското издание. Това може да доведе парализиране на Европа на международната сцена.

След повече от три месеца на конфликт двата лагера изглеждат вече са видими из Европа, можем да заключим от проучване на Европейския съвет за международни отношения, публикувано във френския вестник “Монд”.

Сред анкетираните преобладават “пацифистите” (35 процента) – те са най-много в Италия и Германия и искат бърз край на войната, дори и на цената на териториални отстъпки от страна на Украйна. На противоположно мнение са 22 процента от анкетираните, които се обявяват за привърженици на “справедливостта” и на необходимостта от съхраняване на териториалната цялост на Украйна. Най-изявените привърженици на тази гледна точка са поляците. Според хората, които се придържат към тази позиция, войната трябва да приключи с убедителна загуба на Москва и Русия следва да бъде “наказана” и държана отговорна за военните престъпления, за които се предполага, че са извършени от нейните сили в Украйна, изтъква “Монд”.

Една пета от европейците са някъде по средата между двата лагера: макар да са враждебно настроени към Русия и да подкрепят политиката, насочена срещу Москва, те се опасяват в същото време от последиците на една дълга война.

Сред анкетираните има и 23 процента, които не са изразили никакво мнение по въпроса

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини