3 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

36 дни в годината работим само за топлото

Колко дни трябва да се работи – у нас и в останалите европейски страни, за да се платят годишните сметки за отопление. Това показва анализ на Европейската конфедерация на профсъюзите, съобщи НОВА.

До юли цената на газа и електроенергията се повиши с 38% в цяла Европа, в сравнение с миналата година. Разходите за енергия обаче продължават да растат. Според данните около 9 млн. и половина работещи са имали затруднения с плащането на сметките си за енергия още преди началото на кризата.

В 16 страни членки на ЕС, сред които и България, работниците на минимална заплата трябва да отделят пълния ѝ размер или повече, за да платят годишните си сметки за отопление и осветление.

„Ако миналата година осем държави членки на ЕС не са успявали да покриват с една минимална работна заплата годишните си разходи за отопление и осветление, то към юли те вече стават 16”, обясни Виолета Иванова от Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

Само за година сметките за ток за домакинствата в Европа са нараснали с повече от една трета, а разходите за осветление и отопление продължават да растат. Така тази зима потребителите ще трябва да отделят все повече, за да плащат фактурите си.

„За България всеки работник на минимална заплата трябва да работи 36 дни, за да може да покрие средните си годишни разходи за отопление”, подчерта Иванова.

За сравнение, за работещите на минимална заплата във Франция, Румъния и Унгария са необходими 30 дни, за да покрият годишния разход за отопление. В Гърция са нужни цели 54 работни дни.

За работещите на средна заплата у нас ще са нужни 21 месеца, за да платят фактурите за отопление.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини