37 загинаха в блъсканица на стадион в Конго

При блъсканица на военен стадион в Република Конго са загинали най-малко 37 души, след като голям брой млади хора се отзовали на призив за набиране на военнослужещи, съобщиха местните власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Прокурорът Око Нгакала каза, че ще бъде проведено разследване и се запита защо събитието все още не е било приключило в полунощ.

Брандън Цету, младеж, който се спасил от задушаване, каза, че чакал на опашка пред стадиона от вчера сутринта. „Според организаторите това беше последният ден. Ето защо много от нас решиха да чакат до късно през нощта, надявайки се да се регистрираме“, заяви той пред АП. „Някои бяха толкова нетърпеливи, че се опитаха да си пробият път насила и причиниха блъсканица, в следствие на която много хора загинаха или бяха ранени, което ние осъждаме“, добави Цету.

Дълги опашки се образуваха пред наборните пунктове всеки ден през последната седмица, тъй като младежи се опитваха да се присъединят към армията – една от малкото институции, които предлагат работа в Република Конго, отбелязва АП. Всеки ден са се регистрирали по до 700 души, въпреки че общо има само 1500 свободни места, съобщава БТА.

„По предварителни данни на службите за спешна помощ са загинали 37 души и още много са пострадали „, се казва в прессъобщение, публикувано днес от кризисния отдел на канцеларията на премиера на Република Конго.

Четете още

Избор на редактора