22.8 C
София
сряда, 28 септември, 2022

3,8 млн. българи ще пътуват в чужбина през лятото

3 800 000 българи ще пътуват в чужбина през лятото. В същото време около 14 милиона ще заложат на родните дестинации, прогнозира пред БНР Румен Драганов, директор на Института за оценки и анализи в туризма.

Основните дестинации за българските туристи са Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония и страните от Европейския съюз. Очакват се интензивни пътувания на сънародниците ни през това лято, каза още Румен Драганов:”Тъй като ние в годишен план имаме общо 20-21 милиона пътувания на българи в България, заедно с тези, които са в чужбина, стават 28 милиона”.

6,3 пътувания средно за година правят българските туристи. Кризата, високите цени и инфлацията не се отразяват на интензитета им.

“Поне до средата на месец юни ние имаме по-високи натоварвания в пътувания, отколкото предходните две години. Обясняваме си го с края на пандемията. Ето, само в началото на май, са над 1 000 000 пътуванията на българи в България”.

От май до септември се очаква страната ни да бъде посетена от 5,5 милиона чуждестранни туристи, прогнозира Румен Драганов.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини