4 години без спорт за детето чудо на Русия

Спортният арбитражен съд (КАС) наложи четиригодишно наказание на руската фигуристка Камила Валиева за нарушаване на антидопинговите правила.

Валиева е призната за виновна в нарушение на антидопинговите правила и е санкционирана с четиригодишен период от лишаване от състезателни права, считано от 25 декември 2021 година“, се казва в изявление на съда.

В решението се посочва още, че всички резултати на Валиева от 25 декември 2021 година са анулирани, с всички произтичащи от това последици (включително отнемане на титли, награди, медали, печалби, награди и т.н.). Това означава, че на Русия ще бъде отнета титлата в отборния турнир от Пекин 2022.

Съдът подчерта, че след като внимателно е разгледалa всички доказателства, комисията е стигнала до извода, че Валиева не може да докаже невиновността си за умишлена употреба на допинг.

17-годишна рускиня е уличена в употреба на забраненото лекарство „триметазидин“. То е открито в проба от 25 декември 2021-а, чийто резултат беше оповестен публично едва през февруари 2022 година по време на Олимпийските игри в Пекин. По това време фигуристката вече беше спечелила златен медал в отборната надпревара. В индивидуалното състезание Валиева завърши на четвърто място. Тя е също европейска шампионка от 2022 година.

Решението на КАС е окончателно, с изключение на правото на двете страни да обжалват пред Федералния съд на Швейцария в рамките на 30 дни. Адвокатите на Валиева ще може да сезират комисията за евентуални процедурни нарушения от страна на съда.

Рускинята спечели златото в отборния турнир заедно с Марк Кондратюк, Анастасия Мишина/Александър Галямов, Виктория Синицина/Никита Кацалапов. Отборът на САЩ зае второ място, а в подреждането следват Япония и Канада. 17-годишната Валиева е европейска шампионка за 2022 година и държи световните рекорди за най-висока оценка в кратката и волната програма, както и в общия сбор.

През януари 2023 година УАДА обяви, че Руската антидопингова агенция (РУСАДА) е издала решение по случая. Дисциплинарната комисия на РУСАДА установи: Валиева е извършила нарушение на антидопинговите правила, но не е виновна за това. Резултатите на спортистката на руското първенство през 2022-а бяха анулирани и тя загуби титлата шампион на страната. УАДА и Международният съюз по кънки (ISU) оспориха решението по делото Валиева. Изслушванията на КАС се проведоха от 26 до 28 септември и отново на 9 и 10 ноември след изготвяне на допълнителна документация.

Истинска истерия избухна в Русия след обявяването на наказанието за употреба на допинг на фигуристката Камила Валиева, която минава за една от спортните любимки на президента Владимир Путин.

„Разбира се, че не сме съгласни. Това е политическо решение от моя гледна точка“, каза говоритулят на руския президент Дмитрий Песков.

Четете още

Избор на редактора