5.6 C
София
неделя, 4 декември, 2022

4-ма президенти, 3-ма премиери и шефката на ЕК откриха газовата връзка с Гърция

Държавният глава Румен Радев, шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Северна Македония – Стево Пендаровски и на Сърбия  Александър Вучич, както и премиерите на България, Гърция и Румъния – Гълъб Донев, Константинос Мицотакис и Николае Чука дадоха официалния старт на газопровода между България и Гърция.

“Това събитие е специално и денят е много важен. Проектът за газов интерконектор стои на масата още от 2009 г., когато България бе тежко засегната от решението на “Газпром” да прекрати транспорта на газ през Украйна”, започна речта си шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя благодари на всички български и гръцки правителства за свършената работа.

“ЕС подкрепя този проект и практически и финансово с 250 млн. евро. Започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България получаваше 80% от газа си от Русия преди Русия да започне ужасяваща война срещу Украйна и енергийна война срещу Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руски газ. Интерконекторът може да покрие цялото потребление от газ на България”, подчерта още шефката на ЕК.

“Българо-гръцката газова връзка променя енергийната карта на Европа, посочи Румен Радев, който беше домакин на церемонията. – Интерконекторът е символ на успешното сътрудничество и свързаността в региона”, обясни той.

“Най-после имаме реален газов поток от Азербайджан… Ще имаме връзка с вертикалния газов коридор, давайки нови възможности не само за България и Румъния, но и за Сърбия, Северна Македония, много други държави от Централна и Югоизточна Европа. Очаквайки и хъба в Александруполис, ние наистина ще получим реална газова диверсификация.”

“Демонстрираме нашата увереност и съвместния ни отговор на нарушените вериги да доставки и растящите цени заради войната в Украйна. Днес ключът на успеха е в съвместни проекти, свързаност и интеграция във всички измерения”, допълни българският президент.

По интерконектора България ще получава пълните количества азерски газ. Газопроводът започна да работи в 7 часа тази сутрин.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини