43 години не стигат. Президентът на Екваториална Гвинея преизбран

Президентът на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг Нгема Мбасого е преизбран на поста с 95 процента от гласовете на изборите от 20 ноември. Това каза вчера в „Туитър“ неговият син и вицепрезидент на страната Теодоро Нгема Обианг Манге, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че не може да удостовери дали това твърдение е достоверно. Победа би дала на 80-годишния Обианг шести мандат на поста и да циментира мястото му на най-дълго управляващ държавен глава в света. Той е на власт от 43 години.

„Окончателните резултати отново показаха, че ние сме прави. Продължаваме да доказваме, че сме велика политическа партия“, се казва в туита на вицепрезидента.

Западноафриканската държава с население от около 1,5 милиона души е имала само двама президенти, откакто става независима от Испания през 1968 година. Обианг сваля от власт чичо си Франсиско Масиас Нгема с преврат през 1979 г.

Обианг винаги бива избиран с над 90 процента от вота на избори, чиито резултати международните наблюдатели подлагат на съмнение. Критици казват, че обианг не е направил почти нищо, за да извади страната си от бедността. Самият той има огромно богатство, отбеляза Ройтерс.

Правозащитни организации го обвиняват, че запушва устата на инакомислещите и репресира съперниците си. Протестите до голяма степен са забранени, медиите са силно контролирани, политическите опоненти казват, че често са вкарвани в затвора и изтезавани.

Синът му, смятан за потенциален наследник на поста, бе осъден във Франция през 2020 г. за присвояване на средства. Сред екстравагантните неща, които притежава, са покрита с кристали ръкавица, носена от Майкъл Джексън, бронирана лимузина „Ролс-Ройс“ и яхта.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора

РЕКЛАМАspot_img