4,3 млн. души са избягали от войната в Украйна

Повече от 4 милиона души, избягали от пълномащабното руско нахлуване в Украйна, са приети в страни членки на ЕС, съобщи статистическата служба на блока Евростат, предаде ДПА.

Данните на Евростат показват, че 4,3 милиона граждани на държави извън ЕС са получили статут на временна закрила в блока. Общо 98,2 процента от получилите временен статут са украинци.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. малко над 200 000 нови кандидати са получили статут на временна закрила, което е най-ниският брой за едно тримесечие от началото на войната през февруари 2022 г. В сравнение с предходното тримесечие броят им е намалял с 21 процента.

Възрастните жени съставляват почти половината от тях – 46,2 процента, а почти една трета – 33,2 процента, са деца.

Най-много от получилите статут на временна закрила пребивават в Германия – 29 процента, а 22,1 процента са в Полша.

Статутът на временна закрила е спешна мярка за предоставяне на незабавна и временна закрила на граждани на държави извън ЕС в случай на масово разселване поради извънредни обстоятелства. Тъй като тази мярка е временна, тя не е равностойна на статут на убежище.

Директивата за временната закрила, приета през 2001 г., предоставя на ЕС инструмент за действие при подобни ситуации.

За първи път блокът използва извънредните мерки в отговор на руското нахлуване в Украйна, за да подпомогне бягащите от войната.

През март 2022 г. ЕС въведе временна закрила на хората, бягащи от войната в Украйна, а през септември 2023 г. тя бе удължена до март 2025 г., припомня БТА.

Четете още

Избор на редактора