47-ото Народно събрание хлопва кепенци насред Горещниците

47-ото Народно събрание днес ще хлопне кепенците и ще се отправи към историята. Днешният 29 юли, насред Горещниците, ще е последният работен ден на депутатите, които от осем месеца неуморно коват законите на страната.

От 1 август, съгласно правилника на парламента, народните представители трябва да ваканцуват.

Това упражнение обаче ще бъде без краен срок, тъй като се очаква на 2 август президентът Румен Радев да разпусне парламента и да издаде указ за предсрочни парламентарни избори наесен.

В последния си работен ден народните избраници гласуваха да се откажат от традиционния петъчен парламентарен контрол и да наблегнат на законодателен работохолизъм.

Така те ще приемат на първо четене Закона за обществените поръчки, ще поправят Закона за здравето, за да забранят продажбата на райски газ на непълнолетни, в това число и в интернет, ще разгледат Закона за устройство на територията, както и две ратификации – едната на проекти с Европейската инвестиционна банка, другата за партньорство с Международната банка за възстановяване и развитие. Освен това парламентаристите ще увеличат бюджета на Здравната каса с 6,1 млн. лева, за да й разширят щатните й работни места и ще променят Гражданския процесуален кодекс.

Това обаче не е всичко за финалното заседание на 47-ия парламент- традицията повелява на изпроводяк в последния ден на всяко Народно събрание,  парламентарните групи да се отчитат и със заключителни изявления, а преди да хлопнат кепенците да се фотографират всички заедно.

Четете още

Избор на редактора