4,8 по Рихтер разлюля района на Ню Йорк

Земетресение с магнитуд 4,8 разтърси американския град Йорк и прилежащия му район тази сутрин (местно време), съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от Ройтерс. Агенцията допълва, че трусът е разлюлял сгради по протежение на Източното крайбрежие и е шокирал населението в район с редки прояви на сеизмична активност.

Епицентърът на земетресението е бил в Тюксбъри, в централната част на щата Ню Джърси, около 64 километра (40 мили) западно от град Ню Йорк. Трусът е регистриран в 10:20 ч. местно време (17:20 ч. бълг. вр.) и е бил с дълбочина 4,7 километра.

„Това е едно от най-силните земетресения по Източното крайбрежие в последния век“, заяви губернаторката на щата Ню Йорк Кати Хоукъл, цитирана от Ройтерс.

Тя отбеляза, че по предварителни данни щети няма, но предупреди за възможни вторични трусове, като посочи, че инженерни екипи правят проверка на пътищата и мостовете.

Ройтерс информира, че президентът на САЩ Джо Байдън е разговарял за земетресението с губернатора на щата Ню Джърси Фил Мърфи и го е уверил, че федералното правителство ще окаже съдействие, ако е необходимо, заяви Белият дом.

Местни жители по Източното крайбрежие на страната казват за АП, че са усетили грохот.

Първоначалната информация на сеизмолозите, на която се позова Асошиейтед прес, беше, че трусът е с магнитуд 4,7 и е с епицентър близо до град Лебанън в щата Ню Джърси (на около 70 км. от Манхатън). Противопожарната служба на Ню Йорк съобщи, че първоначалните огледи не са показали щети.

Четете още

Избор на редактора