Прокуратурата проверява заплахите срещу Устата

Софийска районна прокуратура светкавично се самосезира във връзка със заплахи срещу рапъра Иван Динев – Устата.

„Преди дни изпълнителят сподели в интернет видео с песен, свързана с РСМ. Той твърди, че след публикуването на видеозаписа е получил съобщения в социалните мрежи със заплахи за живота му. В Софийската районна прокуратура е образувана преписка. Прокурор ще направи лична проверка по случая“, съобщи държавното обвинение.

Когато приключи проверката, прокурорът ще прецени дали има достатъчно данни за извършено престъпление, за което да образува и разследване.

Устата разбуни духовете с песента „Урок по история на Македония“, която пусна в социалните мрежи на 14 февруари. В нея той пее, че Северна Македония „не е държава, а територия“, нарича я „провинция с големи амбиции, отраснала в българските традиции“ и определя македонският език като „български диалект“.

В текста има и фрази като „тая държава подарък направи я Георги Димитров на Югославия“, „що не се дървите така на сърбите“ и „скоро май няма да си европейка, сѐди кротко на резервната скамейка“. Накрая на песента си Устата казва, че във вените на македонците „тече българска кръв“ и затова да бъдат „по-смирени“.

След песента са заваляли заплашителни и обидни съобщения, заради които певецът е сезирал ДАНС и Министерството на външните работи, предаде Нова тв. Устата смята, че като артист е защитен от свободата на словото.

Четете още

Избор на редактора