$5 млн. за часовника на последния китайски император

Часовник, принадлежал някога на последния император от династията Цин, вдъхновил наградения с „Оскар“ филм „Последният император“, бе продаден на търг в Хонконг за рекордната сума от 5,1 милиона щатски долара, съобщи Ройтерс.

Анонимен клиент купи редкия екземпляр на часовник „Патек Филип“, принадлежал на Айсин-Джиоро Пу И.

Това е „най-високият резултат“, постиган на търг от ръчен часовник, принадлежал на император, каза за Ройтерс Томас Пераци, ръководител на отдела за продажба на часовници в аукционна къща „Филипс Ейжа“.

Часовникът е един от осемте известни екземпляра от модела „Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune“. Той бил подарен от императора на преводача му от руски език, когато е задържан в съветски затвор, казаха от тръжната къща. При наддаването лотът лесно е надминал първоначалната оценка от три милиона щатски долара.

Сред другите часовници, принадлежали на императори и продадени на търг, са „Патек Филип“ на последния етиопски император Хайле Селасие, продаден през 2017 г. за 2,9 милиона щатски долара. „Ролекс“ на последния император на Виетнам Бао Дай е продаден за пет милиона долара на аукцион през 2017 г.

Последният китайски император е роден през 1906 г. и се възкачва на престола едва двегодишен. След края на Втората световна война през 1945 г. Пу И е арестуван от Съветската армия на китайското летище Шънян, задържан е като военнопленник и е изпратен в лагер в Хабаровск, Русия, за пет години.

Журналистът Ръсел Уъркинг интервюира преводача на императора Георгий Пермяков през 2001 г . и казва, че императорът е дал часовника на Пермяков в последния си ден в Съветския съюз, малко преди да бъде екстрадиран в Китай.

„Той понякога правел такива жестове към хора, които му били скъпи“, каза Уъркинг.

Четете още

Избор на редактора