5.1 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

5 млн. комунисти разследвани за корупция в Китай

Китайската комунистическа партия (ККП) обяви, че през последното десетилетие близо пет милиона нейни членове са били разследвани по подозрения в корупция, като към 553 от тях са били заведени криминални дела, предаде Асошиейтед прес. 

На пресконференция днес в кулоарите на започналия вчера конгрес на ККП, заместник-секретарят на Дисциплинарно-контролната комисия на ЦК на партията Сяо Пей каза, че на 207 хиляди членове от 96-милионната партия са били наложени различни наказания през десетгодишния период, откакто ККП и Китай се оглавяват от Си Цзинпин.

По думите на Сяо повечето от уличените при антикорупционните разследвания са отдавнашни нарушители и само 11% от наказаните са извършили първото си  престъпление през последните пет години. „Разпространяването на корупцията бе решително ограничено“, каза партийният чиновник и добави, че „целенасочената политика и силният натиск“ са убедили 80 хиляди партийни членове доброволно да признаят простъпките си през последните пет години.

Една от водещите политики на Си Цзинпин, който се стреми към трети мандат начело на партията, държавата и въоръжените сили, е борбата с корупцията. Това се посреща с голямо одобрение сред обществото и помага на Си да държи настрана потенциалните си съперници, посочи АП.

Съдилищата в Китай са зависими от партията и почти 100-те процента от делата за корупция завършват с осъдителни присъди. След вътрешни разследвания и изключване от партията даже високопоставени правителствени служители и военни са заплашени от дълги срокове затвор, но смъртните присъди вече са рядкост по дела срещу висши функционери.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини