50 години от олимпийската титла на Георги Костадинов

На специална церемония в Музея на спорта в столицата боксьорът Георги Костадинов бе отличен по повод 50 години от спечелената от него олимпийска титла от Игрите в Мюнхен през 1972 година.

Златният медал, който Костадинов печели в баварската столицата, е първият в историята на българския бокс, а на церемонията присъства и последната олимпийска шампионка за България в този спорт Стойка Кръстева, която дойде с новородената си дъщеричка Цветелина.

Тържеството бе уважено от около 50 ветерани на българския бокс, сред които олимпийският шампион от Москва 1980 Петър Лесов, бронзовият медалист от Токио 1964 Александър Николов, както и сребърният медалист от Мюнхен Ангел Ангелов, който също получи плакет от президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински.

Зам.-министърът на спорта Петър Георгиев, както и зам.-председателят на Българския олимпийски комитет Йорданка Благоева също бяха сред гостите, за да поздравят Костадинов.

„Това е един много приятен момент. Имам чувството, че се връщам на пиедестала с колегите, които са покрай мене. От това уважение, което получих от федерацията и министерството, се развълнувах доста“, каза Костадинов.

„Емоцията от олимпийската титла не може да се опише, това е нещо уникално. Да се качиш горе на Олимп, това е нещо, което не мога да сравня с нищо друго. Въпреки болката, трябваше да изляза да се бия за златото. Не може да отидеш до Рим и да не видиш папата. Това беше мечта, която осъществих“, добави първият златен медалист на България в бокса.

Костадинов беше поздравен и от президента на Българската федерация по бокс Красимир Инински, който благодари на Костадинов за примера, който дава на младите български надежди в бокса.

Четете още

Избор на редактора