50 години Щирлиц и „17 мига от пролетта“

Точно преди 50 години, в чест на Деня на победата над нацизма 9 май, за първи път по екраните се появява класическият руски сериал „17 мига от пролетта“.

Филмът разказва за съветски разузнавач, проникнал в самото сърце на висшата хитлеристка власт и за неговата игра на ръба на пропастта в последните дни на Втората световна война. Отто фон Щирлиц се превръща не само в култов образ, но и във вдъхновение за много вицове, пише 19 минути.

Заради популярността на героя на Вячеслав Тихонов, тогавашният Кремълски вожд Брежнев дори иска да даде орден на Щирлиц, но е разочарован да разбере, че авторът Юлиян Симеонов си го е измислил, както днес разказва дъщерята на писателя. Иначе одобрение за пускането на излъчвания многократно и у нас черно-бял сериал дава всесилният бос на КГБ, а след Брежнев – и лидер на СССР Юрий Андропов.

Легендарни са и песните от филма, особено Мигове, в чийто текст се казва: „Не мисли високомерно за секундите…Миговете раздават на един позор, на друг – безславие, а на някого – безсмъртие”.

Според най-разпространената версия като прототип при изграждането на художествения образ на Щирлиц авторът на произведението си бил послужил с Вили Леман. Той е високопоставен офицер от Гестапо, който бил съветски агент. Според съмнителни сведения на Службата за външно разузнаване на Русия, архивните материали го определят като най-ценния съветски разузнавач в Нацистка Германия.

Леман работил под псевдонима Брайтенбах и бил единственият агент на СССР в Гестапо. Той предупредил СССР, кога нацистите ще нападнат Съветския съюз.

Четете още

Избор на редактора