500 манджи в менюто на спортистите за Олимпиадата

Прясно приготвен хляб, подбрани сирена и много видове зеленчуци ще бъдат сред ястията, които ще се предлагат на спортисти и посетители по време на Олимпиадата в Париж 2024, включително, разбира се, гурме кухня, създадена от известни френски готвачи. Около 40 000 ястия се очаква да бъдат сервирани всеки ден по време на Игрите на повече от 15 000 спортисти от 200 различни страни, настанени в олимпийското село.

Посетителите също ще могат да опитат някои специално създадени закуски на различни места във френската столица.

Френската компания Sodexo Live!, която беше избрана да се грижи за кетъринга в селището на спортистите и други 14 места на Игрите в Париж, каза, че е създала общо 500 рецепти, които по-специално ще се предлагат в заведението за хранене на 3500 спортисти в селото, предназначено да бъде „най-големият ресторант в света“.

„Разбира се, ще има някои класики за спортистите, като паста, например. Но храната ще има „много френска нотка“, каза Натали Белон-Сабо, главен изпълнителен директор на Sodexo Live!

Спортистите също ще имат достъп до храна за вкъщи, включително един, посветен изключително на френската кухня.

Известният френски готвач Амандин Шаньо, която управлява ресторант и кафе-бистро в Париж, разкри една от своите рецепти, базирани на емблематичния кроасан.

„Исках рецептата, която предложих, да бъде представителна за страната, но исках и спортистите да й се насладят в същото време. За мен беше съвсем очевидно да направя кроасан, който мога да променя. И така в него ще има малко пюре от артишок, поширано яйце, малко трюфел и малко сирене. Хем е вегетарианско, хем е апетитно“, каза тя пред АП.

Организаторите на Париж 2024 обещаха да направят Игрите по-екологични и това включва усилия за намаляване на употребата на пластмаса. За тази цел основният ресторант в селото ще използва само съдове за многократна употреба.

Освен това домакините обявиха, че всички ястия ще бъдат базирани на сезонни продукти и 80 процента от ще бъдат от Франция, уточнява БТА.

Растителната храна ще представлява 60 процента от ястията, включително „вегетариански хот-дог“, каза Филип Вурц, ръководител на отдел „Храни и напитки“ за Париж 2024.

Четете още

Избор на редактора