Белгия забрани ТikTok на държавните служители

Служителите на белгийското федерално правителство вече няма да имат право да използват видеоприложението TikTok на служебните си мобилни телефони, заяви в петък белгийският премиер Александер Де Кро, предаде Ройтерс.

Де Кро каза, че белгийският съвет за национална сигурност е предупредил за рисковете, свързани с големите количества данни, събрани от медийното приложение TikTok, което е собственост на китайската фирма ByteDance, и факта, че от компанията се изисква да сътрудничи на китайските разузнавателни служби.

„Това е реалността“, посочи премиерът на Белгия и добави: „Ето защо е логично да забраним използването на TikTok на телефони, предоставени от федералното правителство. Трябва да надделява безопасността на нашата информация“.

Решението следва препоръките на Съвета за национална сигурност, който също така посъветва белгийските държавни служители да не инсталират приложението и на личните си устройства.

Белгийският център за киберсигурност предупреди, че TikTok събира данни от потребители без тяхно знание, манипулира информация чрез своя алгоритъм и е задължен по закон да сътрудничи на китайското правителство, съобщи БНР.

През миналия месец Европейската комисия и Европарламентът забраниха TikTok на телефоните на техните служители поради нарастваща загриженост относно компанията и дали китайското правителство може да събира потребителски данни или да прокарва своите интереси. Пекин редовно отрича да има подобни намерения.

Четете още

Избор на редактора