55 в ареста за връзки със сицилианската мафия

Италианската полиция арестува 55 души, заподозрени във връзки със сицилианската мафия, при мащабна акция срещу организираната престъпност, предаде ДПА.

Заподозрените са обвинени в изнудване, трафик на наркотици и притежание на оръжия и експлозиви, съобщи италианската полиция.

Обиските са извършени основно в района на сицилианския град Калтанисета, но също така и в други части на Италия.

В мащабната операция са участвали около 500 служители на реда, уточнява БТА.

„Днешната операция е от особена важност не само по отношение на количеството, но и по отношение на качеството“, заяви пред журналисти Салваторе Де Лука от прокуратурата в Калтанисета.

Коза ностра е най-известната и активна мафиотска организация на италианския средиземноморски остров. Съществуват и по-малки престъпни организации като Стида. Фокусът на операцията е бил върху град Гела в Сицилия. Там две големи мафиотски фамилии са сключили съюз със Стида, за да организират бизнеса с наркотици.

Твърди се, че мафиотските фамилии са използвали незаконно придобити пари, за да построят няколко оранжерии за отглеждане на канабис. Има дадни, че наркотиците са били продавани в района или са били използвани като средство за размяна с калабрийската мафия Ндрангета за получаване на кокаин.

Според Де Лука оръжията, притежавани от заподозрените, будят особено безпокойство: „Резултатът е Коза Ностра, която прави бизнес, търгува с наркотици, разполага със значителен арсенал от оръжия и е готова да убива и да демонстрира силата си.“

Четете още

Избор на редактора