Верстапен не даде шанс на никого в Австралия

Световният шампион Макс Верстапен постигна втора победа от началото на сезона във Формула 1, след като спечели Гран При на Австралия. Състезанието в Мелбърн бе изпълнено с инциденти – на три пъти бе вдиган червен флаг, но в крайна сметка пилотът на „Ред Бул“ стигна до успеха.

Седемкратният шампион Люис Хамилтън завърши втори за първи подиум през сезона, докато испанският ветеран Фернандо Алонсо записа трети пореден подиум, завършвайки на трета позиция.

При последния рестарт две обиколки преди края Алонсо бе закачен от съперников болид и се завъртя, но според правилата на ФИА за крайното класиране се вземат позициите при последния рестарт, след като състезанието бе завършено с кола за сигурност на пистата.

Пилотът на „Ферари“ Карлос Сайнц получи петсекундно наказание за удара с Алонсо, с което се смъкна от четвърто до 12-то място и остана извън точките. „Това е неприемливо, трябваше да изчакат до края на състезанието и да го обсъдят с мен. Очевидно е, че това наказание е твърде сурово“, коментира Сайнц, предаде БГНЕС.

След това състезание Верстапен води в генералното класиране с 69 точки, докато неговият съотборник Серхио Перес, който финишира пети днес, е на втора позиция с 54 точки. Трети е Фернандо Алонсо с 45 точки, а Хамилтън е четвърти с 38.

За пилотите предстои известна почивка – следващият старт е Гран При на Азербайджан на 30 април.

Четете още

Избор на редактора