6-ма пилоти вече с „книжки“ за въздушните линейки

Първите шестима пилоти на хеликоптери, които ще изпълнява операции по спешна медицинска помощ по въздух – ХЕМС (от Helicopter Emergency Medical Service – HEMS), получиха своите свидетелства за летателна правоспособност.

На церемония във въздушната база на „Гранична полиция“ на летище София, където се очаква временно да бъде базиран първият хеликоптер за спешна помощ, т.нар. бревети им връчи лично министър-председателят Николай Денков. На събитието присъстваше и министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Пилотите са преминали обучение в Италия. Първият хеликоптер за системата ХЕМС, дело на италианския производител „Леонардо“ (Leonardo S.p.A), вече е излязъл от производствената поточна линия и е с извършени тестови полети. Предстои той да бъде боядисан в избраната разцветка в червено и бяло. Машината ще е с регистрация LZ-HMA.

„Досега говорихме за хеликоптерите, но съм щастлив, че започнахме да говорим и за хората, които са не по-малко важни. Те са героите на това, което предстои. Важно е да говорим и за организацията – връзката с телефон 112, координацията между различните институции и служби, така че да може да се реагира максимално бързо с наличната техника“, отбеляза премиерът Денков.

Хеликоптерът се очаква да извърши полет от Италия до България в средата на януари догодина, а от февруари да започнe да изпълнява полетни дежурства. Останалите машините от поръчката ще пристигат поетапно. По информация на Министерството на транспорта и съобщенията страната ни търси възможност да увеличи бройката на хеликоптерите от шест на осем.

Четете още

Избор на редактора