6-ма румънци в списъка с най-богатите хора в света

Шестима румънци попаднаха в списъка на “Форбс” с най-богатите хора в света за 2024 г., съобщава Диджи24. Общото им състояние възлиза на 10,6 милиарда долара.

Най-богатият румънец в класацията е Даниел Динес – съосновател на технологичната компания UiPath – платформа за роботизирана автоматизация на процеси, регистрирана на Нюйоркската фондова борса през април 2021 г. Динес, който е възпитаник на университета в Букурещ и в момента живее в Ню Йорк, има състояние от 2,7 милиарда долара. Той се нарежда на 1238-о място сред 2781 души по света. “Форбс” му дава прякора “Босът на ботовете”, с което става първият бот милиардер (бот, съкратено от „робот“, се нарича компютърна програма, която използва мрежови услуги, предназначени за хората, с цел да извършва автоматични действия, например обработка на данни).

Вторият най-богат румънец е Йон Цириак, известен още като “Брашовският булдозер“. Неговото състояние възлиза на 2,1 милиарда долара. На 84 години, бившият тенисист натрупа пари в банково дело и застраховане, в недвижими имоти и автомобили, заемайки 1545-то място в класацията на “Форбс”, в която влезе за първи път през 2019 г. със състояние, оценявано тогава на 1,2 милиарда долара.

На 1623-то място в класацията на “Форбс” е 57-годишният Драгош Павал, съосновател на румънската търговска верига „Дедеман“. Влязъл през 2022 г. сред милиардерите в света, богатството му нараства, като се увеличава от 1,5 милиарда на 1,7 милиарда през 2023 г. и достига 2 милиарда през 2024 г.

Неговият брат, 55-годишният Адриан Павал, съосновател на “Дедеман”, има състояние, оценено на 1,4 милиарда долара и е на 2152-то място в списъка на “Форбс”.

Драгош и Адриан основават своя бизнес през 1992 г. Започват с един магазин в Бакъу, за да достигнат 57 с оборот от 2 милиарда долара, разполагащи с приблизително 60 000 продукта на склад, от инструменти и строителни материали до мебели и домакински уреди. Братята притежават дялове в няколко румънски компании, регистрирани на фондовата борса, и портфолио от недвижими имоти в Букурещ и Клуж-Напока.

Петият румънски милиардер е 59-годишният Йон Стойка, съосновател и изпълнителен председател на софтуерния стартъп Дейтабрикс (Databricks), оценен на 38 милиарда долара през август 2021 г. Облачните гиганти Майкрософт и Амазон са сред инвеститорите. Стойка се нарежда на 2410-то място в класацията на “Форбс” със състояние от 1,2 милиарда долара.

С докторска степен от университета “Карнеги Мелън”, в момента той живее в Съединените щати. Преди “Дейтабрикс”, румънецът е съосновател на стартиращата компания за видео стрийминг Конвива (Conviva). Той е и професор по компютърни науки в Калифорнийския университет в Бъркли.

На същата позиция в класацията на “Фробс” е и неговият бизнес партньор, 38-годишният Матей Захария, съосновател и технологичен директор на “Дейтабрикс”. Състоянието му се оценява на 1,2 милиарда долара. С докторска степен от Калифорнийския университет в Бъркли и възпитаник на Университета на Ватерло, той е мозъкът зад популярната аналитична машина Apache Spark. Spark постави световен рекорд за скорост на сортиране на данни през 2014 г.

Четете още

Избор на редактора