6% преднина за ГЕРБ-СДС, ако днес има избори

Ако изборите за Народно събрание бяха сега, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха взели 26,4% от подадените за партията иби коалицията гласове, ПП-ДБ – 19,6%, „Възраждане“ – 14,8%, ДПС – 14,7%, БСП – 10,6%, ИТН – 5,1%.

Останалите гласове щяха се разпределят между различни други по-малки формации, без шанс за присъствие в НС.

Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено по поръчка на БНТ, като изследването обхваща 810 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведено чрез интервю „лице в лице“.

Декларативната сигурност на гласуване в евентуални парламентарни избори е 35,4%. От всички заявили гласуване, 3,1% казват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“

Сред трите основни институции на политическото представителство и власт у нас с най-високо одобрение е президентската: с 39,5% доверие, при 43,9% недоверие. Доверието в правителството е 15,1%, а недоверието – 75,2%, а парламентът е с 12,2% доверие, при 80,2% недоверие.

Доверието в основните политически фигури показва челна позиция на президента Румен Радев, а доверието спрямо основните партийни лидери е пропорционално на подкрепата за партиите им.

„По правило у нас недоверието към публични фигури е много по-високо от доверието. Различна е и степента на запознатост, а винаги има и различна по величина група, която се колебае в отговора си. Изключението напоследък обикновено е президентът – където стойностите на доверие и недоверие са близки“, коментира политологът Първан Симеонов.

Доверието в Мария Габриел е 24,9%, а недоверието – 52%.

16,9 на сто имат доверие на Николай Денков, а 67,5% нямат доверие.

Доверието в председателя на Народното събрание Росен Желязков е 14,2%, а недоверието е 56,9%.

Четете още

Избор на редактора