60 художници даряват творби за „Украйна завинаги!“

Благотворителна изложба и разпродажба на изкуство под надслов „Україна Forever!“ се открива днес в 17 часа в галерия PORT-A на ул. „Триадица“ 5 в София. В нея с картини и карикатури, приходите от които ще бъдат предоставени изцяло в полза на Украйна, участват десетки български художници. Поводът за събитието е навършилата се неотдавна година от началото на агресията на Руската федерация.

Изложбата включва творби на Иван Хаджийски, починалия преди два месеца Любен Зидаров (предоставени от близките му), Ясен Гюзелев, Греди Асса, Станислав Беловски, Алла Георгиева, Дидо Пешев, Христо Комарницки и още над 50 други имена на прочути български творци от различни генерации и стилове.

Те ще останат в галерията от 16 до 19 март, а от 20 март до 20 април благотворителната разпродажба ще продължи онлайн. Още след официалното откриване творбите ще могат да бъдат закупени не само на място, но и през страницата на организатора – https://www.elephantbookstore.com/ukraineforever. На вернисажа ще присъстват почетния консул на Украйна Димитър Георгиев, посланикът на Украйна, представители на чуждестранни легации и други официални лица.

С получените средства от разпродажбата ще бъде закупена материална помощ и предадена на Украйна чрез Манол Пейков и фондацията Ukraine Support and Renovation, уточнява Сега.

Идеята за благотворителната акция е на художниците Иван Хаджийски, Ясен Гюзелев и Стефан Петрунов. В деня на откриването ще може да се насладите на гласа и китарата на Павло Христофоров (Украйна) и на бас китарата на Доменико Форнари (Италия).

Още по темата

Избор на редактора