65 първолаци ще учат да пишат буквите в затворите

През учебната 2023/2024 година 804 лишени от свобода са записани да бъдат ученици, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Системата на затворите разполага със седем средни училища и седем филиала към тях, като обучението е от 1-ви до 12-ти клас. Справка на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ показва, че 15 % от всички затворници ще бъдат ученици.

Тази година първокласниците в местата за лишаване от свобода са 65. Най-висок е броят на учениците в Стара Загора, където е и най-голямото училище в системата на затворите. Там са записани за обучение 183-ма затворници, следва Софийският затвор със 182-ма. В единствения затвор за жени в Сливен ученичките ще бъдат 43, а в Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора във Враца –12.

Учебните планове и учебните програми, по които се обучават осъдените лица, съответстват на държавните образователни изисквания за придобиване на степен на образование, отбелязват от правосъдното министерство и допълват, че непълнолетните лица подлежат на задължително обучение.

БТА припомня, че Министерството на правосъдието има амбицията да завърши изграждането на новия затвор в Самораново в срок – до края на април догодина. Там се изгражда изцяло нов пенитенциарен комплекс, който включва освен нов затвор за 400 лишени от свобода, също и учебен център за служителите на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), социален център, училище, работилници, преходно отделение, административна сграда и др.

Четете още

Избор на редактора