67 клубове регистрирани в лицензираната БФШ 2022

Общо 67 клубове с 1961 шахматисти са картотекирани през януари в “Българска федерация по шахмат 2022“ – единствената лицензирана от Министерството на младежта и спорта у нас. Това е ръст от над 70% в сравнение с предходната година, а периода 2018 – 2022 г. броят на регистрираните състезатели не е надвишавал по около 800 годишно. Сред картотекираните състезатели е сребърната медалистка от Световната купа в Баку  Нургюл Салимова – клуб „Бургас 64“. През април тя ще участва в Турнира на кандидатите в Торонто – Канада, на който ще бъде определена състезателката, която ще оспорва световната титла на Дзю Уъндзюн от Китай.

Срокът за картотекиране на клубове и състезатели е до края на март 2024 г. „БФШ 2022“ единствена има право да организира състезанията от държавния календар – ДЪРЖАВЕН СПОРТЕН КАЛЕНДАР 2024 – bulchess.com. Още в началото на тази година се провеждат много различни турнири, радващи се на голям интерес и масовост. Очаква се федерацията да получи и финансиране от Министерството на младежта и спорта.

„Българска федерация по шахмат 2022“ ще продължи да полага усилия да възстанови българския шахмат от хаоса, в който бе вкаран от личните амбиции на група лица. За този един месец отчитаме, че имаме най-важното – подкрепата и доверието на клубовете. И най-верен индикатор за това е големият брой на картотерикаринет кубове и шахматисти. Това ни задължава да работим с още по-голяма енергия, защото показва недвусмислено, че каузата е обща“, коментира новоизбраният председател на федерацията доц. Венета Петкова.

„Справедливост, любов към шахмата, единство – тези принципи ни водят в дейността ни и ни дават сила и енергия да преодоляваме препятствията, продължавайки да работим в интерес на шахматната общност у нас.

Убедени сми, че ни очакват много успехи за любимия ни спорт. Нека допринасяме за тях заедно! Вярата в утрешния ден може да бъде превърната в успехи само с нашите обединени усилия и с много труд!“, допълни още доц. Петкова.

Четете още

Избор на редактора