7 г. затвор за бивш финансов министър на Румъния

Бившият министър на финансите на Румъния Себастиан Владеску беше осъден на седем години и четири месеца лишаване от свобода заради вземане на подкуп по дело, свързано с възлагане на поръчка за рехабилитация на железопътни линии. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщават румънските медии.

По същото дело на шест години затвор е осъден Мирча Йонуц Костя (шурей на настоящия заместник-генерален секретар на НАТО Мирча Джоана) – бивш служител на Министерството на финансите. Основните обвинения срещу него са за търговия с влияние и съучастие в подкуп.

За вземане на подкуп зад решетките отива и Константин Даскалу – държавен секретар в Министерството на транспорта по време на извършване на престъпленията.

Осъден за търговия с влияние е и Кристиан Александру Буряну, депутат и заместник-председател на политическа партия в правителството към онзи момент.

Според Националната дирекция за борба с корупцията престъпната дейност е протекла на два етапа. Първият е бил осъществен през 2005 г., в контекста на проведен търг за рехабилитация на железопътна линия. Тогава представители на чуждестранната компания се споразумяват със Себастиан Владеску и Мирча Йонуц Костя да им плаща на етапи, през целия срок на договора, комисионна от 3,5% от получените суми от румънската държава. В замяна на тези пари обвиняемите обещават да предприемат действия за осигуряване на допълнително финансиране за сключването на договора, както и своевременно плащане на издадените фактури. За да могат да бъдат преведени паричните суми до обвиняемите, е създадена фиктивна верига, информира Диджи24.

Следващата връзка е сключването на няколко фиктивни договора между кантората или свързаните с нея офшорни дружества с контролирани от обвиняемите дружества, чрез които до тях са достигали паричните суми, предаде БТА. По този начин осъдените получили суми в размер на милиони евро.

Четете още

Избор на редактора