7 огнища на птичи грип за последните 20 дни

През последните 20 дни в България са регистрирани седем огнища на птичи грип, които обхващат 1,2 млн. птици. Това е над 20% от всички птици, отглеждани в страната.

Това съобщи на извънреден брифинг зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.

„В рамките на последните 20 дни имаме седем огнища, които са установени в областите Велико Търново, Пазарджик, Хасково и Добрич. Засегнати са 1,2 млн. птици, или това са 20% от всички яйценосни птици в страната“.

Стратев призова птицевъдите да съобщават навременно, ако имат съмнения за заболяване в техните ферми, за да бъдат предприети бързо необходимите мерки и да бъде спрян инфекциозният процес. Той увери птицевъдите, че в такива случаи стопанствата ще бъдат обезщетени.

Към момента са налични 12 млн. лв. и при необходимост ще бъдат предвидени още средства.

Изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински коментира, че забраната на продажба на продукти от животински произход на фермерски пазари е предприета заради струпването на фермери по тези пазари и опасността заболяването да се разпространи. Очаква се мерките да отпадат поетапно в следващите десетина дни, след като се направи цялостен скрининг в птицевъдните обекти.

Вече е разрешена продажбата на риба и рибни продукти, както и на пчелен мед на тези пазари. Очаква се след изясняване на ситуацията в страната на регионален принцип, според актуалната епизоотична обстановка, да отпадат ограниченията и за други животински продукти, уточни д-р Патарински.

Председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов каза, че в България се предприемат адекватни мерки срещу заболяването и неправителственият сектор е обединил усилията си с администрацията в лицето на БАБХ, МЗХ и с научните среди.

Кризисен щаб обмисля стратегия за ваксиниране на птиците, нещо което до момента се прави само във Франция, съобщиха от бранша.

Четете още

Избор на редактора