4.3 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

70 лева коледен бонус за всички пенсионери

Днес правителството прие извънредна мярка за осигуряването на допълнителен ресурс за бюджета на Държавното обществено осигуряване, с който да се изплатят еднократни допълнителни суми през декември за всеки един пенсионер в размер на 70 лева. Това ще се отрази пряко върху доходите на два милиона и трийсет и четири хиляди пенсионери, без значение от размера на пенсията, която получават, заяви днес на брифинг в Министерския съвет Лазар Лазаров, вицепремиер по социалната политика и ресорен министър.

С действията, предприети днес, е създадена възможността тези добавки да бъдат включени към пенсиите и тяхното изплащане да започне в началото на декември, по графика за изплащане на декемврийските пенсии, поясни Лазаров. Той каза, че правителството е последователно в усилията си за подкрепа на доходите на населението в България.

Вицепремиерът обяви, че съвместно с министъра на финансите ще стартира разговори със социалните партньори – с национално представителните организации на работодателите и на работниците и служителите, по отношение на вижданията им за развитието на минималната работна заплата през 2023 г. Предвижда се срещата да се състои в края на тази седмица, съобщи Лазаров.

Той припомни, че правителството предприе мерки за увеличаване на размера на целевите помощи за отопление, предостави допълнителни ресурси за разширяване на обхвата на лицата, подкрепени през този отоплителен сезон за разходи за отопление и увеличи границата на бедността от следващата година с 22 процента.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини