70% от младите учители напускат професията след 1 г. работа

За съжаление младите учители до 35-годишна възраст, по данни на Националния статистически институт (НСИ), са едва 15,26 % от всички български учители, а по статистика на синдиката над 70 % от тях не остават в образователната система през първата година. Това заяви председателят на Синдиката „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров, който участва в традиционното тържествено посрещане на млади учители, назначени за учебната 2022/2023 година.

Изследване на Синдиката „Образование“ потвърждава неуспеха на националната образователна политика и предлага възможни промени, които биха могли да променят тази негативна статистика.

69,3 % от респондентите смятат, че за да има повече млади хора в системата, трябва да се повиши рейтингът и статутът на българския учителя. Индикаторите – висока средна възраст и намаляване на относителния брой на мъжете, са показател за нисък рейтинг на професията на учителя.

53,7 % от запитаните смятат, че институциите трябва да съдействат, партнират и формират доверие към учителите. „Засега практиката доказва обаче, че учители и директори са проверявани, притискани и понякога унижавани от РУО и МОН след всеки сигнал от родител“, заявяват от Синдиката „Образование“.

40,4 % от анкетираните смятат, че трябва да се активизира наставничеството и менторството към младите учители.

За националната образователна политика за менторство и наставничество Синдикатът „Образование“ работи с МОН и ще има видими резултати, казва Юлиян Петров.

Четете още

Избор на редактора