3.3 C
София
неделя, 4 декември, 2022

Още 70 000 чеченци готови да се бият за Русия

Още 70 000 чеченски бойци са готови да се присъединят към десетте хиляди, вече воюващи в зоната на така наречената специална военна операция на Русия в Украйна, заяви президентът на руската република Чечения Рамзан Кадиров, предаде ТАСС.

“Десет хиляди чеченски бойци вече участват в това благородно дело. При необходимост още 70 000 са готови да се присъединят към тях”, написа Кадиров в канала си в социалната мрежа Телеграм.

Той отбеляза, че подкрепата си за руския президент Владимир Путин са изразили богослови, известни чеченски старейшини, вдовици и майки на служители на силовите ведомства на републиката, както и жени военнослужещи.

“Ето за такава консолидация на обществото мечтаеше нашият първи президент, героят на Русия Ахмат-Хаджи Кадиров и която е нужна на държавата. Единство, духовност и покорност на всевишния Аллах – това са точно онези ценности, за които са умирали нашите предци, и всеки от нас е готов да повтори техния незабравим подвиг”, написа Кадиров.

Преди чеченският президент е съобщавал, че в зоната на така наречената специална военна операция на Русия в Украйна воюват около 10 000 чеченски бойци.

Няма нужда заради конфликта в Украйна регионите на Русия да отлагат празненствата за Нова година, един от най-важните празници в Русия, заяви руският заместник-министър на отбраната Виктор Горемикин, цитиран от Ройтерс.

Той заяви, че въоръжените сили са благодарни за дейната подкрепа от населението и добави, че армията разполага с цялото необходимо оборудване за подсигуряването на войските на фронтовата линия и мобилизираните, които в момента се обучават.

“Затова смятам инициативите в някои региони за отмяна на празничните събития за децата за Нова година под предлог да се подкрепят въоръжените сили за преждевременни и ненужни”, каза той.

Преди това общинският съвет на Санкт Петербург заяви, че отменя традиционните новогодишни и коледни тържества и ще използва предназначените за тях пари за осигуряване на “допълнително оборудване, както и на такова за доброволците и мобилизираните”.

Миналия месец руският надзорен орган за защита на конкуренцията започна проверки заради високите цени на военните стоки на фона на повишеното им търсене заради кампанията на Москва за набиране на още стотици хиляди хора за армията.

По-рано през конфликта източници заявиха пред Ройтерс, че някои от военнослужещите са били изпратени в битка на фронтовата линия без никакво обучение, с малко храна и вода и неадекватно въоръжение.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини