7000 на папската меса в „Свети Петър“

Папа Франциск използва месата си на Бъдни вечер в базиликата „Свети Петър“, за да напомни за значението на мира на фона на все още бушуващата война в ивицата Газа, предадоха световните агенции.

Главата на Римокатолическата църква припомни на близо 1,3 милиарда католици рождественското послание „мир на земята“ по време на службата във Ватикана.

За мнозина тазгодишните коледни празници са засенчени от войните в ивицата Газа и Украйна.

„Тази вечер сърцата ни са във Витлеем, където принцът на мира все още е отхвърлен от безсмислената логика на войната, от сблъсъка на оръжията, което дори днес не му позволява да намери място в света“, каза 87-годишният Франциск във връзка с войната в Близкия изток.

Светият отец отслужи месата си часове след като министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху се закани да навлезе още по-навътре в ивицата Газа, след като израелските войски преживяха един от най-тежките си дни на загуби в своята сухопътна офанзива, отбелязва Ройтерс.

По данни на Ватикана в месата тази вечер в базиликата „Свети Петър“ са участвали около 7000 души.

Хиляди хора проследиха събитията на площад „Свети Петър“ на големи екрани пред базиликата.

Папа Франциск ще отправи утре традиционната си благословия и послание „Към града и света“ („Urbi et Orbi“) от централния външен балкон на базиликата „Свети Петър“ в Рим.

Тази година Коледа се празнува много тихо в Светите земи заради войната в ивицата Газа, отбелязва ДПА.

Във Витлеем на окупирания от Израел Западен бряг, мястото, където според Библията се е родил Исус Христос, почти няма поклонници или туристи, както и коледни елхи или други големи украси. Достъпът до града е силно ограничен от израелски военни блокади.

Четете още

Избор на редактора