78 измръзнали до смърт в Афганистан

Най-малко 78 души са загинали в мразовити условия в Афганистан през последните девет дни, каза талибански служител, предават световните агенции.

Шафиула Рахими, говорител на талибанското министерство за управление на бедствия, съобщи пред CNN, че наред с човешки жертви, над 77 000 глави добитък също е замръзнал до смърт през последните дни.

Температурите паднаха до минус 28 градуса по Целзий в края на миналата седмица. Те са доста под средното за това време на годината, а най-студените условия са регистрирани на север.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси в Афганистан заяви в туит, че загубата на добитък представлява допълнителен риск за 21 милиона души, които спешно се нуждаят от храна.

Талибаните се върнаха на власт през август 2021 г., което хвърли Афганистан в икономическа и хуманитарна криза. Хуманитарните партньори осигуряват отопление, пари за гориво и топли дрехи на семействата, но разпределението на помощта е силно засегнато от талибанската забрана, според която жени не могат да работят в  хуманитарни организации.

Четете още

Избор на редактора