4.3 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

8 арестувани за взрива на Кримския мост, бомбата минала през Русе

8 души са били задържани за участие в експлозията, определена от Москва като терористичен акт, съобщи БТА. Петима са граждани на Русия, трима на Украйна и Армения.

Взривът, използван на Кримския мост, е бил изпратен от Одеса през България, Грузия и Армения, предаде ТАСС, позовавайки се на информация, получена от пресцентъра на руската Федерална служба за сигурност.

Като организатор на експлозията е посочен ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов.

В съобщението на ТАСС се казва, че взривното устройство е било скрито в рула със строително полиетиленово фолио, натоварени на 22 плета с общо тегло 22 770 килограма, и в началото на август е било изпратено от морското пристанище на Одеса в Русе по договор между “Транслогистик УА” (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе).

Товарът е бил прехвърлен от България в пристанище Поти (Грузия), а след това в Армения.

В организацията на прехвърлянето на товара от България в Грузия, а след това в Армения са участвали украинските граждани Михаил Цюркало, Денис Ковач и Роман Соломко, грузинските граждани Сандро Иносаридзе и брокер на име Леван, както и арменският гражданин Артур Терчанян, се казва в съобщението на ФСС.

При по-нататъшното транспортиране на товара е била извършена подмяна на документи със смяна на данните за компаниите, посочени като изпращач и получател.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини