8 неща, които може би не знаете за Пуделите

Ако някой ви помоли да назовете най-бляскавата порода кучета, чиито външен вид винаги впечатлява, то шансовете да кажете: „Пудел“ са много големи, нали? Тези красиви кучета обаче, са нещо много повече от фантастичните и сладки четириноги, които изглеждат на пръв поглед. Онези, които не са запознати с тези къдрокоси сладурчета, може да ги помислят за наперени, игриви и дори – леко вятърничави домашни любимци, но истината е, че това съвсем не е вярно!

Всеки любител на Пудели ще ви каже, че това са много умни, атлетични, приятелски настроени и винаги нетърпеливи да угодят на стопанина си четириноги, пише dogsandcats.bg. Други ще ви убеждават, че пуделите много обичат пачките с пари.

Мислите си, че знаете всичко за породата? Помислете отново! Ето 8 забавни факта за тези красиви животни, които може би не знаете!

Пудел означава „локва“

Родната страна на Пуделите е Германия, а името им идва от немската дума pudel или pudelin, което означава „да се пръскаш във водата“, според Американския киноложки клуб (АКС). Това е така, защото в миналото тези красиви кученца са отглеждани като водни ретривъри.

Въпреки че са родом от Германия, те са националното куче на Франция

Ако свързвате Пуделите с Франция (или си ги представяте с барета пред Айфеловата кула, например?), не сте единствените! Освен национална гордост и символ на тази страна, французите ги почитат и заради качествата им, демонстрирани по време на лов на патици.

Модерните прически 

Традиционните прически тип пуф топка, с които много хора свързват тези четириноги, са създадени, за да им помогнат в лова. Козината им е трябвало да бъде обръсната на няколко места, за да се облекчи тежестта й във водата, но въпреки това – да остане гъста около ставите и жизненоважните зони, които да са защитени, пишат от АКС.

Козината им е уникална

Повечето хора може би не знаят, но Пуделите имат косми вместо козина, което ги превръща в хипоалергенна порода. Освен това, докато козината на повечето кучета расте до определена дължина, след което пада (наричаме това линеене), тази на Пуделите продължава да расте, което налага груминг поддръжката им.

Те са популярни обекти за създаване на кръстоски

Обичате Голдън ретривъри, Австралийски овчарки или Кокер шпаньоли, но мразите линеенето, характерно за тези породи? Защо не опитате с Голдъндудъл, Кокапу или някоя от другите кръстоски на Пуделите? Защото всички те, освен останалите им качества, наследяват и характерната, хипоалергенна козина.

Може да изглеждат надути, но нямат търпение да ви зарадват

Пуделите са известни с това, че са сред най-умните породи и за щастие, обичат да угаждат на стопаните си! Тази комбинация превръща обучението им в истинско удоволствие – както за самите животни, така и за стопаните им, пишат от Аnimal Planet. Въпреки това, именно поради своята интелигентност, собствениците им следва да се погрижат да ангажират вниманието им, да ги държат заети и да им осигурят достатъчно упражнения. В противен случай ги чакат неприятности!

Има три размера, подходящи за всеки

Без значение какъв е начинът ви на живот и с колко жизнено пространство разполагате, там някъде има Пудел, който ще ви пасне перфектно! Можете да откриете представителите на породата в три размера: Стандартен – с височина до 45 см, Мини – до 35 см и Той – до 29 см.

Пуделите са сред 10-те най-популярни породи в САЩ

Сред като научихме всички тези страхотни факти, информацията, че Пуделите са сред най-популярните кучета в Америка, едва ли ще ви учуди. Адаптивни, подходящи за семейства с деца, лесни за дресура и с атрактивен външен вид – няма как да не ги заобичаме, нали?

Четете още

Избор на редактора