8 полицаи ранени в сблъсъците в Белград снощи

Осем служители на МВР са ранени по време на снощния опит за насилствено нахлуване в кметството в Белград, предаде Танюг, цитирана от БТА. Сред тях има хора със сериозни телесни повреди, един от които ще бъде опериран, съобщи началникът на полицейското управление в Белград Ивица Ивкович.

На пресконференция Ивкович заяви още, че опитите за насилствено нахлуване в кметството и нападението срещу полицията са продължили от 18,55 ч до 21,50 ч, както и че след три часа изчакване, в 21:50 ч. е имало законова намеса на служители на МВР.

„По този повод, трябва да подчертая и опровергая някои медии – полицаите не са нападали никого, а по законоустановения ред са приложени средства за принуда с цел възстановяване на нарушения обществен ред и мир“, каза Ивкович.

Той допълни, че демонстрантите са използвали всякакви средства, за да атакуват служителите на МВР и показа снимки на предметите, с които протестиращи са ги нападнали. „Имаше факли, стълбове, камъни“, каза Ивкович.

Началникът на полицейското управление в Белград показа снимки, на които се виждат щетите, нанесени на сградата на Общинския парламент – счупени прозорци, поражения от камъни. Той подчерта, че самото появяване на служители на жандармерия е станало причина хората да се разпръснат.

По време на снощните инциденти служители на МВР са задържали 38 лица, най-голямата част от които са обвинени в призоваване към насилствена промяна на конституционния ред.

Началникът на полицията каза, че за днес са насрочени нови протести и по този повод посочи, че няма да се толерира насилие, блокади на пътища и мостове, прояви, които водят до безредици и нарушават нормалния живот на гражданите.

„Полицията ще предприеме всички мерки и действия в съответствие със закона, ще задържи и преследва всички лица, които причиняват тези безредици“, подчерта Ивкович. Министерството на вътрешните работи е готово, способно и решено да се противопостави на всички прояви на насилие и да гарантира на гражданите на Сърбия преди всичко спокойствие, лична и имуществена сигурност, заявиха  от полицията в Белград.

Участниците в протеста, водени от коалицията „Сърбия срещу насилието“, се опитаха да влязат със сила в сградата на Скупщината на град Белград снощи.

Четете още

Избор на редактора