8 прокурори се борят за 4 места в новия ВСС

Прокурорите ще гласуват днес за свои представители в новия състав на Висшия съдебен съвет. Осем кандидати се борят за четирите места. Сред претендентите са председателят на Асоциацията на прокурорите и един от заместниците на главния прокурор Иван Гешев.

Според Закона за съдебната власт изборът ще бъде редовен, ако са гласували повече от половината от прокурорите, включени в избирателния списък. Право на участие в избора имат всички 1 538 прокурори от страната, като 1 408 от тях са заявили електронното гласуване.

Изборният ден започна в 8 ч. и ще продължи до 18 ч. Магистратите подават вота си електронно и на хартия в съдебната палата. Избрани са тези, които имат поне половината от гласовете.

Ако тези условия не са изпълнени, то се преминава към балотаж. Той ще е на 10 юли. Тогава избирателната активност трябва да е поне 33 процента, а победители са тези, които имат най-висок резултат.

Кандидатите за членове на ВСС от квотата на прокурорите са: Окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов, който е и председател на Асоциацията на прокурорите; Пламен Петков, прокурор в Софийска районна прокуратура; Добринка Калчева, прокурор в Апелативна прокуратура Пловдив; Апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров; заместник-окръжния прокурор на Ямбол Димитринка Шкодрова-Георгиева; заместник-главният прокурор Красимира Филипова; европейският делегиран прокурор Станислав Стойков; прокурорът от Върховна касационна прокуратура Николай Любенов.

Четете още

Избор на редактора